Παγκόσμια ημέρα ύπνου – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

Μια από τις βασικές ζωτικές ανάγκες του ανθρώπου αποτελεί ο ύπνος. Ο καλός ύπνος είναι βασική προϋπόθεση για καλή υγεία και ευεξία. Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων ταλαιπωρείται από διαταραχές ύπνου και έρευνες έχουν δείξει πως στο ποσοστό αυτό ανήκουν κυρίως γυναίκες, εργαζόμενοι σε βάρδιες και ηλικιωμένοι.

Ο παγκόσμιος οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας την σημασία του ύπνου, όρισε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου με σύνθημα της ημέρας «Καλός ύπνος, υγιή γηρατειά». Φέτος η παγκόσμια ημέρα ύπνου εορτάζεται στις 18/3.
Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική περιοδική κατάσταση ηρεμίας κατά την διάρκεια της οποίας σημειώνεται προσωρινή μεταβολή της συνείδησης του εξωτερικού κόσμου και επακόλουθη μείωση της μυϊκής δραστηριότητας, του μεταβολισμού και της ανταπόκρισης σε ερεθίσματα. Ο ύπνος επηρεάζει την ψυχική, σωματική και συναισθηματική μας υγεία.

Η έλλειψη ποιοτικού και επαρκής διάρκειας ύπνου αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία μας. Έρευνες δείχνουν πως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την εργασία, την συγκέντρωση και την μνήμη μας καθώς παράλληλα μας προκαλεί κόπωση , ευερεθιστότητα και υπνηλία. Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα ερευνών για καλή ποιότητα ύπνου που δείχνουν παραγωγικότητα , κοινωνικότητα και ευημερία. Πιο αναλυτικά ο καλός ύπνος μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, να ενισχύσει την μνήμη,  να αποτρέψει αγγειακές επιπλοκές και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε ώστε να διασφαλίσουμε καλής ποιότητας ύπνο και κατά συνέπεια να κερδίσουμε όλα τα οφέλη αυτού; 
Πέρα από κάποιους κανόνες που αφορούν τις διατροφικές μας συνήθειες κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και το πρόγραμμα που καλό είναι να τηρούμε σχετικά με την διάρκεια ύπνου, οι υπόλοιποι κανόνες διαμορφώνονται γύρω από την ποιότητα του κρεβατιού και πιο συγκεκριμένα του στρώματος και του μαξιλαριού μας.



Καλό είναι λοιπόν να έχουμε κάνει μια σωστή έρευνα γύρω από αυτά τα είδη ώστε να βρούμε την καλύτερη επιλογή για εμάς. Μέσα από διάφορες επιλογές στρωμάτων με ελατήρια ή  αφρό μνήμης και μαξιλαριών με φυσικό καουτσούκ, πούπουλα ή αφρό μνήμης ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να επιλέξει αυτό που τον εξυπηρετεί καλύτερα και του προσφέρει την άνεση που χρειάζεσαι.  Βρείτε όλη την συλλογή μας και κάντε την καλύτερη επιλογή για εσάς με ένα κλικ εδώ και εδώ

Τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών μας ενημερώνουν ότι ο σωστός ύπνος μπορεί να:

  • Βελτιώσει την συνολική ευημερία και την ποιότητα της ζωής μας.
  • Ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Αυξήσει την αποδοτικότητα στην εργασία ή το σχολείο
  • Ενισχύσει την μνήμη
  • Βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη
  • Αποτρέψει αγγειακές επιπλοκές, όπως η υπέρταση, η καρδιακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου


Οι 10 εντολές για καλό ύπνο: 

1. Καθιερώστε μια τακτική ώρα που πέφτετε για ύπνο και μια τακτική ώρα που ξυπνάτε.
2. Αν σας αρέσει ο μεσημεριανός ύπνος, φροντίστε να μην υπερβαίνει τα 45 λεπτά.
3. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ 4 ώρες πριν τον ύπνο και μην καπνίζετε.
4. Αποφύγετε την καφεΐνη 6 ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό περιλαμβάνει καφέ, τσάι και πολλά αναψυκτικά, καθώς και τη σοκολάτα.
5. Αποφύγετε τα βαριά, πικάντικα ή πλούσια σε πρόσληψη ζάχαρης τρόφιμα 4 ώρες πριν τον ύπνο. Προτιμήστε ένα ελαφρύ σνακ πριν πέσετε στο κρεβάτι.
6. Να ασκείστε τακτικά, αλλά όχι αμέσως πριν κοιμηθείτε.
7. Φροντίστε το κρεβάτι σας να είναι άνετο.
8. Φροντίστε το δωμάτιο σας να αερίζεται καλά και να έχει σωστή θερμοκρασία.
9. Φροντίστε να αποκλείσετε πηγές θορύβου και φωτός.
10. Να θυμάστε πως το κρεβάτι μας είναι για τον ύπνο, όχι για εργασία ή αναψυχή.

Πληροφορίες από: Ελληνική Δημοκρατία – Υπουργείο Υγείας

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search