DIY – Έπιπλα κήπου!

Ο καιρός ανοίγει και σιγά σιγά είναι ώρα να ετοιμάζουμε τα μπαλκόνια και τους κήπους μας. Σκαρφιστήκαμε ιδέες για να εξοικονομήσετε χρήματα ενώ παράλληλα θα εξοπλίσετε με νέα έπιπλα τον εξωτερικό σας χώρο. Βάλαμε τη φαντασία μας να δουλέψει και σας παρουσιάζουμε μια εύκολη και πανέξυπνη λύση!

Θα χρειαστείτε:

Λάστιχα αυτοκινήτου γιατί αλλιώς η κατασκευή δεν πρόκειται να γίνει (αν δεν έχετε σε κάποια αποθήκη τα παλιά σας λάστιχα  μπορείτε να βρείτε μεταχειρισμένα, επί πληρωμής φυσικά, σε κάποιο βουλκανιζατέρ). Σχοινί σίζαλ το πάχος του οποίου θα εξαρτηθεί από την προσωπική σας αισθητική. Αυτό αναφέρετε επειδή στο εμπόριο διατίθεται σε διάφορα μεγέθη (σε καταστήματα με είδη ραπτικής ή χόμπι) όπου το κάθε ένα από αυτά θα σας δώσει διαφορετικό αποτέλεσμα τουλάχιστον όσον αφορά τον όγκο. Επίσης και η ποσότητα θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των αντικειμένων που θα ντύσετε. MDF σανίδα (θα βρείτε σε καταστήματα με ξυλουργικό υλικό). Το μέγεθος της επιφάνειας που θα χρειαστείτε θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κατασκευών σας και από το μέγεθος του λάστιχου που έχετε στη διάθεσή σας. Υπολογίστε πως για ένα λάστιχο θα χρειαστείτε δύο κομμάτια στην ίδια διάμετρο με το λάστιχο. Σέγα, τρυπάνι, βίδες και κατσαβίδι μύτης αντίστοιχης για την κεφαλή των βιδών που θα χρησιμοποιήσετε. Πιστόλι θερμικής κόλλας και στικ κόλλας. Υπόστρωμα πολυουρεθάνης και πινέλο για την εφαρμογή (θα βρείτε σε χρωματοπωλεία). Ένα καρφί, μια πετονιά κι ένα μολύβι.

Τι πρέπει να κάνετε:

Αρχικά θα πρέπει να καθαρίσετε το λάστιχο ή τα λάστιχα που θα χρησιμοποιήσετε. Μην ξεχάσετε να φορέσετε γάντια, αλλιώς τα χέρια σας θα γίνουν μαύρα. Στη συνέχεια, ξαπλώστε το λάστιχο στο έδαφος και μετρήστε τη διάμετρό του με βάση τα υψηλότερα σημεία του. Κατόπιν πάρτε το MDF κομμάτι που έχετε και στο κέντρο του καρφώστε ένα καρφί μέχρι τη μέση αυτού (δεν χρειάζεται παραπάνω γιατί μετά τον σχεδιασμό θα το αφαιρέσετε). Κόψτε την πετονιά και με αυτή ενώστε το καρφί με ένα μολύβι. Τα εκατοστά της πετονιά άρα και η απόσταση που θα δημιουργηθεί μεταξύ καρφιού και μολυβιού θα πρέπει να είναι ίση με το μισό της διαμέτρου του λάστιχου. Όταν το αυτοσχέδιο μοιρογνωμόνιό σας θα είναι έτοιμο τότε γυρίστε το μολύβι (κρατώντας το τεντωμένο) γύρω από το καρφί έτσι ώστε να σχεδιάσετε πάνω στην MDF επιφάνεια την περίμετρο του λάστιχου. Με τη βοήθεια μιας σέγας κόψτε τον κύκλο που ζωγραφίσατε πάνω στο MDF (Η σέγα είναι ηλεκτρικό πριόνι ταλάντωσης το οποίο θα το βρείτε οικονομικά σε καταστήματα με ξυλουργικά εργαλεία. Αν δεν θέλετε να κάνετε όμως «πριονιές» με τα χεράκια σας τότε μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν μαραγκό). Σημείωση: Κάθε λάστιχο θα χρειαστεί δύο κυκλικά MDF κομμάτια.  Όταν τα MDF κομμάτια σας θα είναι έτοιμα τότε τοποθετήστε τα πάνω στο λάστιχο (εναλλάξ πρώτα από τη μια πλευρά και έπειτα από την άλλη) και τρυπήστε τα περιμετρικά έτσι ώστε στη συνέχεια τα δύο υλικά να ενωθούν μεταξύ τους με τις βίδες που θα χρησιμοποιήσετε για την σταθεροποίηση της ένωσης των υλικών.

Μόλις εξασφαλίσετε την ένωση όλων των υλικών μεταξύ τους τότε πάρτε την άκρη του σίζαλ σχοινιού και κολλήστε την με το θερμικό πιστόλι στο κέντρο της MDF επιφάνειας εκεί όπου νωρίτερα ήταν το καρφί (που χρησιμοποιήθηκε ως άξονας για το σχεδιασμό του κύκλου). Κρατώντας το σημείο αυτό ως σταθερά συνεχίστε να τυλίγετε (βάζοντας κόλλα φυσικά πάνω στην επιφάνεια του MDF) το σχοινί γύρω από τον εαυτό του δημιουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο ένα νέο μεγαλύτερο κάθε φορά δαχτυλίδι μέχρις ότου καλυφθεί όλη η MDF επιφάνεια. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και για το άλλο κομμάτι MDF που βρίσκεται από κάτω. Τέλος και πάλι με τη βοήθεια του θερμικού πιστολιού θα κολλήσετε το σχοινί περιμετρικά της κατασκευής σας πάνω στη λαστιχένια επιφάνεια. Κατόπιν, το μόνο που έχει μείνει είναι να περάσετε με ένα πινέλο υπόστρωμα πολυουρεθάνης πάνω στο σχοινί και γύρω απ’ όλη την κατασκευή. Με αυτό τον τρόπο η υφή του σχοινιού θα λειάνει και δεν θα προκαλεί τραυματισμούς στο σώμα κατά τη χρήση του αντικειμένου.

Αυτό ήταν όλο, η διαδικασία του κατασκευαστικού κομματιού μόλις ολοκληρώθηκε!

Βέβαια, αν θέλετε μπορείτε να κάνετε μερικές ακόμη διακοσμητικές επεμβάσεις όπως για παράδειγμα να αλλάξετε το χρώμα του σχοινιού! Αν κάτι τέτοιο σας αρέσει σαν ιδέα τότε δεν έχετε από το να πάρετε μπογιά στο χρώμα της επιλογής σας και με ένα πινέλο να εφαρμόσετε το χρώμα σε όλη την επιφάνεια της κατασκευής σας ή σε ορισμένα σημεία αυτής.

Tip: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και λάστιχα φορτηγού για να έχετε πιο αναπαυτικά … καθίσματα.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search