Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το στρώμα σας!

Το στρώμα είναι πολύ σημαντικό καθώς μας εξασφαλίζει έναν ξεκούραστο και άνετο ύπνο, για αυτό πρέπει να δίνουμε μεγάλη βαρύτητα, αρχικά στην σωστή επιλογή στρώματος και στη συνέχεια στη σωστή συντήρησή του.  Η επιλογή του κατάλληλου στρώματος αν και εξαιρετικά δύσκολη εγγυάται έναν άνετο και απολαυστικό ύπνο καθώς θα υποστηρίξει σωστά τη σπονδυλική σας στήλη.

Η σωστή επιλογή

Αρχικά πρέπει να ξαπλώσετε ανάσκελα στο στρώμα και να προσπαθήσετε να περάσετε την ανοιχτή παλάμη σας κάτω από τη μέση σας.  Η παλάμη σας δεν θα πρέπει να περνάει με ευκολία καθώς το στρώμα θα πρέπει να γεμίζει το σημείο κάτω από τη μέση. Καλό θα ήταν να δοκιμάσετε να ξαπλώσετε και στην στάση που κοιμάστε συνήθως.

Ποιο είναι το κατάλληλο στρώμα όμως; Σκληρό, μαλακό ή ελαστικό;

Το Σκληρό στρώμα, όντας άκαμπτο, δεν μπορεί να ακολουθήσει τις καμπύλες του σώματος. Έτσι λοιπόν τα σημεία του σώματος μας που έχουν έντονες καμπύλες ή είναι ελαφριά, όπως ο αυχένας, τα χέρια και τα πόδια, δεν λαμβάνουν τη στήριξη που χρειάζονται και δεν επιτυγχάνεται η εκμηδένιση κάθε μυικής σύσπασης. Επιπλέον, το σκληρό στρώμα επιβαρύνει και το κυκλοφορικό, καθώς εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα στα βαριά σημεία του σώματος, με συνέπεια να προκαλούνται αγκυλώσεις και μουδιάσματα.

Το Μαλακό στρώμα, βουλιάζει όταν ξαπλώνει ένα σώμα πάνω του καθώς δεν διαθέτει επαναφορά, με αποτέλεσμα να στραβώνει το σώμα και να συμβάλει στην πρόκληση βλαβών όπως σκολίωση και κύφωση. Φυσικά οι έννοιες μαλακό και σκληρό  διαφέρουν και είναι υποκειμενικές. Εξαρτώνται από το βάρος και την ανάπλαση γενικότερα του σώματος που ξαπλώνει στο στρώμα. Για παράδειγμα το ίδιο στρώμα είναι μαλακό για ένα σώμα βάρους 100 κιλών και σκληρό για ένα σώμα βάρους 40 κιλών.

Το Ελαστικό στρώμα, είναι το κατάλληλο για την σωστή υποστήριξη του σώματος καθώς προσαρμόζεται ακριβώς στο σχήμα του σώματος και το βοηθά να κρατάει τη σωστή του στάση, δηλαδή αυτήν που έχει όταν στέκεται όρθιο.

Η επιλογή του κατάλληλου στρώματος και κρεβατιού για τις δικές σας ανάγκες, απαιτεί χρόνο. Αφιερώστε τον και μην ξεχνάτε ότι θα περάσετε στο στρώμα σας το ένα τρίτο της ζωής σας.

 

 

Συντήρηση στρώματος 

Βασική προϋπόθεση για να διατηρήσετε το στρώμα σας όσο περισσότερο καιρό γίνεται, είναι να το περιστρέφετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πρέπει να το περιστρέφετε από άκρη σε άκρη και από την πάνω όψη, στην κάτω όψη καθώς τα στρώματα είναι διπλής όψης. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε να “βυθίσετε” το στρώμα μονάχα από τη μια πλευρά ενώ παράλληλα διασφαλίζετε τη σωστή λειτουργία των ελατηρίων και η άριστη επαναφορά τους για τη σωστή στήριξη της σπονδυλικής στήλης.

Ο καθαρισμός του στρώματος, πρέπει να γίνεται με ειδικά προϊόντα αντιμετώπισης ακάρεων και βακτηρίων και να αποφεύγετε να το καθαρίσετε με νερό. Η υγρασία και το στεγνό καθάρισμα μπορεί να καταστρέψουν τα υλικά κατασκευής του καθιστώντας το στρώμα ακατάλληλο. Μπορείτε επίσης να το καθαρίζετε και με την ηλεκτρική σκούπα. Σημαντικό είναι να το αερίζετε συχνά και θα βοηθούσε πολύ αν το αφήνατε για κάποια ώρα εκτεθειμένο στον ήλιο. Ένα χρήσιμο tip, είναι να χρησιμοποιείτε προστατευτικό στρώματος, εξασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη απόδοση και διάρκεια ζωής του.

*Μην διπλώνετε το στρώμα, μην στέκεστε όρθιοι, μην αφήνετε τα παιδιά σας να το χρησιμοποιούν σαν τραμπολίνο, και μην σιδερώνετε πάνω στο στρώμα.

Στη συλλογή στρωμάτων μας, θα βρείτε το στρώμα που σας ταιριάζει, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα του ύπνου σας!

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search