Πως να σφουγγαρίσετε σωστά το κάθε είδος πατώματος

Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί κατά τη διάρκεια που κάνετε τις δουλειές του σπιτιού: “Τώρα αυτό καθαρίζει σωστά;” ή “Ίσως αν βάλω κάποιο άλλο καθαριστικό, καθαρίσει καλύτερα;”. Εάν σε μία από τις 2 ερωτήσεις σας η απάντηση είναι ναι, τότε πρέπει να βρείτε ποιες είναι οι ξεχωριστές ανάγκες για κάθε χώρο του σπιτιού.

Σε πολλά σπίτια κάθε χώρος του σπιτιού δεν έχει το ίδιο δάπεδο με το υπόλοιπο, ή σίγουρα υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα. Ειδικότερα αυτό συμβαίνει με το σφουγγάρισμα. Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το πάτωμά σας, παίζει μεγάλο ρόλο κατά το σφουγγάρισμα.

Παρκέ διαρκείας
Η μαλακή επιφάνειά του κάνει αυτό το δάπεδο εξαιρετικά ευπαθές. Σφουγγαρίστε το με χλιαρό νερό στο οποίο θα έχετε προηγουμένως διαλύσει ένα φιλικό προς αυτό απορρυπαντικό. Τέλος, όσο το σφουγγαρίζετε, φροντίστε να στύβετε καλά τη σφουγγαρίστρα. Για ποιο λόγο; Το περιττό νερό μπορεί να εισχωρήσει και να καταστρέψει τους αρμούς του παρκέ σας.

Μάρμαρο
Το κομψό μάρμαρο καθαρίζεται αποκλειστικά με κρύο νερό. Στην ειδική περίπτωση που η επιφάνειά του παρουσιάζει έντονους λεκέδες, διαλύσετε λίγο σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη στο νερό. Στη συνέχεια, ξεβγάλετέ το και τρίψτε το πάτωμα με ένα στεγνό μάλλινο πανί για να μην δημιουργήσει θαμπάδα.

Μωσαϊκό
Πρόκειται για ένα από τα πιο «ιδιοσυγκρασιακά» είδη δαπέδων. Ο καθαρισµός του γίνεται µε κρύο νερό σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικά απαλό απορρυπαντικό –τα σκληρά απορρυπαντικά άλλωστε καταστρέφουν τους πόρους του.

Laminate
Αν η επιφάνειά του δαπέδου σας είναι ακρυλική, καθαρίστε την με χλιαρό νερό. Σε αντίθεση με το παρκέ, εδώ δεν χρειάζεται να στύψετε πολύ καλά τη σφουγγαρίστρα. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του πατώματός είναι από μελαμίνη, ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν: το νερό καθαρισμού του πρέπει να είναι κρύο και η σφουγγαρίστρα πολύ καλά στυμμένη.

Πλακάκια
Μπορεί η επιφάνειά τους να είναι εξαιρετικά ανθεκτική, οι αρμοί τους, όμως, δεν είναι. Όταν τα καθαρίζετε, λοιπόν, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε πολύ νερό ενώ σε γενικές γραμμές καλό είναι να αποφεύγετε το συχνό σφουγγάρισμά τους.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search