Ο γενικός οδηγός για να καθαρίσετε κοινούς λεκέδες στον καναπέ σας

Ο καθαρισμός των λεκέδων από έναν καναπέ εξαρτάται από τον τύπο του υφάσματος του επίπλου σας και το είδος του λεκέ.

Παρακάτω ακολουθεί ένας γενικός οδηγός για το πώς μπορείτε να καθαρίσετε κοινούς λεκέδες:

Σκουπίστε τον λεκέ:

Καθαρίστε αμέσως τον λεκέ με ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα για να απορροφήσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της διαρροής. Μην τρίψετε το πανί πάνω στο ύφασμα αλλά σκουπίστε ταμποναριστά τον λεκέ για να μην απλωθεί περισσότερο στο ύφασμα.

Ελέγξτε την ετικέτα του επίπλου σχετικά με τη φροντίδα του υφάσματός του:

Ελέγξτε τις οδηγίες του κατασκευαστή ή την ετικέτα φροντίδας υφασμάτων του καναπέ σας. Είναι πολύ πιθανό να έχει συγκεκριμένες συστάσεις ή περιορισμούς που να αφορούν στο καθάρισμά του. Το κάθε ύφασμα μπορεί να απαιτεί διαφορετικές μεθόδους καθαρισμού.

Δοκιμάστε σε κρυφή περιοχή:

Πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε διάλυμα καθαρισμού στη λεκιασμένη περιοχή, δοκιμάστε το σε ένα δυσδιάκριτο σημείο του καναπέ για να βεβαιωθείτε ότι δεν καταστρέφει ή αποχρωματίζει το ύφασμα.

Χρησιμοποιήστε διαλύματα απαλού καθαρισμού:

Για τα υφάσματα που καθαρίζονται με νερό (όπως τα περισσότερα συνθετικά υφάσματα), αναμείξτε μια μικρή ποσότητα ήπιου απορρυπαντικού ή καθαριστικού ταπετσαρίας με νερό και ταμπονάρετε απαλά τον λεκέ με ένα καθαρό πανί. Χρησιμοποιείτε πάντα ένα λευκό για να μη μξεταφερθεί το χρώμα του στο ύφασμα του καναπέ σας.

Ταμπονάρετε τον λεκέ από έξω προς τα μέσα:

Εφαρμόστε το διάλυμα καθαρισμού στη λεκιασμένη περιοχή και σκουπίστε απαλά με ένα καθαρό πανί, δουλεύοντας από έξω προς τα μέσα πάνω στον λεκέ για να μην εξαπλωθεί ο λεκές.

Ξεπλύνετε με νερό:

Αφού καθαρίσετε τον λεκέ, βρέξτε ένα καθαρό πανί με νερό και σκουπίστε την περιοχή για να ξεπλύνετε τυχόν υπολείμματα απορρυπαντικού ή καθαριστικού.

Στεγνώστε καλά:

Αφήστε το σημείο που καθαρίσατε να στεγνώσει εντελώς πριν χρησιμοποιήσετε ξανά τον καναπέ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα ή να αφήσετε ανοιχτά τα παράθυρα για να στεγνώσει πιο γρήγορα.

Χρησιμοποιήστε εξειδικευμένα καθαριστικά για σκληρούς λεκέδες:

Για σκληρούς λεκέδες όπως μελάνι, γράσο ή κρασί, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε εξειδικευμένα καθαριστικά ταπετσαρίας ή καθαριστικά λεκέδων. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή και δοκιμάστε πρώτα σε μια δυσδιάκριτη περιοχή.

Επαγγελματικός καθαρισμός:

Εάν ο λεκές επιμένει ή αν δεν είστε σίγουροι για τον καθαρισμό ευαίσθητων υφασμάτων, καλό είναι να αναζητήσετε βοήθεια από επαγγελματίες.

Extra tip: Το πιο σημαντικό σε περίπτωση που λεκιαστεί ο καναπές σας είναι να προλάβετε να αντιμετωπίσετε τον λεκέ πριν στεγνώσει το ύφασμα. Επιπλέον, καλό είναι να χρησιμοποιείτε πάντα ήπιες τεχνικές καθαρισμού και να δοκιμάζετε οποιοδήποτε διάλυμα καθαρισμού σε κρυφή περιοχή πριν το εφαρμόσετε πάνω στον λεκέ.

Πηγή: spirossoulis.com

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search