Τα 7 λάθη στις χρωματικές επιλογές του σπιτιού!

Είναι κάποια λάθη στην επιλογή χρώματος που στο μη εξασκημένο μάτι θα περάσουν απαρατήρητα, αλλά ο ειδικός θα τα δει. Ποια είναι αυτά και πως θα τα προσπεράσεις με επιτυχία; Δυστυχώς, οι αμέτρητες διαθέσιμες επιλογές χρωμάτων, μπορούν να κάνουν μεγαλύτερο κακό παρά καλό. Μόνο ένα έμπειρο μάτι μπορεί να δει μέσα από τις απειροελάχιστες διαφορές μεταξύ συναφών κωδικών και να εξηγήσει για ποιον λόγο το ένα είναι πιο κατάλληλο από κάποιο άλλο.

Oι διευθυντές μάρκετινγκ, οι υπεύθυνοι δημιουργικού και οι σχεδιαστές χρωμάτων ξοδεύουν ολόκληρη την καριέρα τους γνωρίζοντας αυτές τις μικρές διαφορές και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στα σπίτια και την καθημερινότητά μας. Διαφορές όπως το μέγεθος του δωματίου, ο προσανατολισμός των παραθύρων και το είδος του φωτισμού που για εμάς είναι αμελητέες, στην πραγματικότητα έχουν αντίκτυπο.

1. Σκέψου τη ροή του χρώματος
Πριν πάρεις το πινέλο και αρχίσεις να βάφεις, λάβε υπ’ όψιν σου την κάτοψη του σπιτιού σου. Χρησιμοποιώντας ένα κοινό μεταβατικό χρώμα από δωμάτιο σε δωμάτιο, θα δημιουργήσεις συνοχή σε όλα τα δωμάτια. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας το ίδιο χρώμα σε όλους τους διαδρόμους και τις εισόδους. Πρέπει ακόμα να σκεφτείς τα δωμάτια που βρίσκονται στην ίδια ευθεία και να φροντίσεις να δείχνουν συνοχή.

Όταν αποφασίζεις για χρώμα τα παρακείμενα δωμάτια είναι σημαντικός παράγοντας, γιατί ο ρυθμός και η ροή ενός σπιτιού ορίζεται συνολικά. Τα συνεκτικά χρώματα που αποτελούν γέφυρα μεταξύ δύο δωματίων, βοηθούν ώστε το σπίτι να δείχνει αρμονικό. Μια καλή λύση είναι να επιλέξεις πρώτα χρώμα για το μεγαλύτερο και πιο κεντρικό δωμάτιο, συνεχίζοντας με τα χρώματα των υπόλοιπων δωματίων. Έτσι αποκλείεται να κάνεις λάθος.

2. Το λευκό δεν είναι απλό
Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις λευκό, φρόντισε να είναι λαμπερό. Ένα λευκό με γκρι μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική επιλογή για μοντέρνο ή βιομηχανικό σπίτι, ενώ ένα κρεμώδες λευκό όπως του αλάβαστρου θα δείξει κομψό και πολυτελές. Το κλειδί είναι να καταλάβεις πως η απόχρωση που θα επιλέξεις θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα να σκέφτεσαι το στυλ που θες να επιτύχεις.

3. Επέλεξε το σωστό φινίρισμα χρώματος
Όταν επιλέγεις φινίρισμα πρέπει να υπολογίσεις τη χρήση του χώρου. Στην κουζίνα ή το μπάνιο, χώρους που χρησιμοποιούνται συχνά και από πολλούς, προτίμησε χρώμα με σατέν ή ημιγυαλιστερό. Αντίθετα αν επιλέξεις χρώμα με μικρή γυαλάδα, πρέπει να ξέρεις ότι θα χρειάζεται συχνότερο βάψιμο, μιας και τα πιο ματ χρώματα έχουν μικρότερη αντοχή. Ισχύει ο νόμος «όσο πιο πολύ γυαλίζει, τόσο πιο πολύ διαρκεί».

Στο μπάνιο ή την κουζίνα, προτίμησε χρώματα ανθεκτικά στη μούχλα που πλένονται χωρίς να ξεβάφουν. Σκέψου ακόμα πολύ σοβαρά τα χρώματα να είναι ανθεκτικά στους λεκέδες. Μην τρομάζεις, έχεις επιλογές. Μπορείς να βρεις χρώματα που πλένονται και είναι ανθεκτικά σε όλα αυτά που αναφέραμε σε πιο ματ αποχρώσεις.

4. Κοίτα ψηλά!
Γιατί ξεχνάς το ταβάνι; Αν το ταβάνι μπορεί να σε εξυπηρετήσει σε άλλο χρώμα πέρα από το άσπρο, τόλμησέ το. Αν μάλιστα όλοι οι υπόλοιποι τοίχοι δεν είναι λευκοί, γιατί να είναι το ταβάνι; Αν θες να προσθέσεις χρώμα και δεν θες όμοιο χρώμα με κάποιου τοίχου, επέλεξε κάποιο από αυτά που βρίσκονται στα μεγαλύτερα έπιπλα του δωματίου. Μην ξεχνάς όμως, πως το αν ένα δωμάτιο φαίνεται ψηλότερο ή χαμηλότερο, έχει να κάνει με το χρώμα του ταβανιού, αλλά και την αντίθεση μεταξύ χρώματος ταβανιού και χρώματος τοίχου! Όσο πιο διακριτή είναι η διαφορά, τόσο καλύτερα αντιλαμβάνεται το μάτι τα όρια μεταξύ τοίχου και ταβανιού και το αντίστροφο. Άρα να θυμάσαι πως σε τοίχο με έντονο χρώμα, το λευκό ταβάνι μικραίνει το δωμάτιο.

5. Επέλεξε προσεκτικά το χρώμα του ξύλου
Η πιο σοφή επιλογή είναι όλα σου τα έπιπλα, να έχουν ένα χρώμα ξύλου για υψηλότερη συνοχή. Αν το ξύλο με τον τοίχο κάνουν μεγάλη αντίθεση, τονίζονται τα όρια του τοίχου και το δωμάτιο φαίνεται μικρότερο. Αυτό είναι και το πρόβλημα με τις σκούρες αποχρώσεις ξύλου. Αν θέλεις να τραβήξεις την προσοχή από το έπιπλο, βάψτο σε κοντινή απόχρωση με τον τοίχο, αν θες να τονίσεις το έπιπλο δώσε μεγάλη αντίθεση! Σε σκούρους τοίχους επέλεξε σκούρες αποχρώσεις στα έπιπλα, αλλά και πάλι πιο ανοιχτή απόχρωση σε σχέση με τον τοίχο, ώστε να σβήνει την αντίθεση απαλά.

6. Στο μικρό δωμάτιο… τόλμα
Είναι γενικότερη η αντίληψη ότι στο μικρό δωμάτιο δεν χρησιμοποιούμε έντονα ή σκούρα χρώματα. Σε γενικές γραμμές ισχύει, αλλά δεν είναι απαραβίαστη συνθήκη. Οι λαμπερές έντονες αποχρώσεις βοηθούν το ίδιο να χαθούν τα όρια του τοίχου κρύβοντας τις φυσικές σκιάσεις. Τα έντονα χρώματα δημιουργούν ένα πιο οικείο και ταυτόχρονα δραματικό αποτέλεσμα.

7. Υπολόγισε το φυσικό φως σε κάθε δωμάτιο
Όσα δωμάτια είναι βορεινά, δέχονται λιγότερο φως και όσα είναι προσανατολισμένα στο νότο περισσότερο. Απλό δεν είναι; Έτσι στο δωμάτιο που δέχεται το λιγότερο φως θέλεις χρώματα λαμπερά, ανοιχτόχρωμα και έντονα, ενώ στο δωμάτιο που δέχεται πολύ φως μπορείς να κάνεις όσα πειράματα θέλεις! Το πρόβλημα είναι το φως που δέχεται το δωμάτιο να είναι ανεπαρκές.Τα σκοτεινά δωμάτια μπορεί να δεχθούν μεγάλη βοήθεια από παστέλ χρώματα.

Το φως στα δωμάτια που έρχεται από ανατολικά, μπορεί να έχει μια μικρή μπλε απόχρωση, οπότε οι μπλε και πράσινες αποχρώσεις μεγιστοποιούν το φαινόμενο. Τα δωμάτια που κοιτούν δυτικά αποκτούν ένα ζεστό κοκκινωπό χρώμα τα απογεύματα, οπότε οι αποχρώσεις του λευκού, του ροζ και του σομόν δένουν αρμονικά.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search