Πώς να καθαρίσετε τα χαλιά από γιούτα στο μπαλκόνι σας

Τα χαλιά από γιούτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διακόσμηση του μπαλκονιού σας, καθώς προσθέτουν μια φυσική και ζεστή ατμόσφαιρα στον εξωτερικό σας χώρο.

Ωστόσο, η συντήρηση τους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως λόγω της ευαίσθητης φύσης της γιούτας.

Ακολουθούν οι πιο χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσετε τα πανέμορφα χαλιά σας καθαρά και σε άριστη κατάσταση.

Απομακρύνετε τη σκόνη και τα σκουπιδάκια

Ξεκινήστε πάντα με ένα καλό τίναγμα. Η περισσότερη σκόνη θα απομακρυνθεί μόλις τινάξετε καλά το χαλί σας. Προσέξτε όμως να μην κάνετε έντονες κινήσεις για να  μην χαλάσουν οι ίνες του.

Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε τη σκόνη και τα σκουδάκια από την επιφάνεια του χαλιού. Καλό είναι να ρυθμίζετε την σκούπα σε χαμηλή ένταση και να σκουπίζετε προς τη φορά της ύφανσης για να μην καταστρέφονται οι ίνες του.

Σε περίπτωση που εξέχουν μερικές ίνες μετά το σκούπισμα μην τις τραβήξετε γιατί η ζημιά θα γίνει χειρότερη. Προτιμήστε να κόψετε απλά τις άκρες τους με ένα μικρό ψαλίδι. Επίσης αν τα έπιπλά σας πατάνε πάνω στο χαλί σε καμία περίπτωση μην το τραβήξετε γιατί υπάρχει κίνδυνος να σκιστεί. Για να το σηκώσετε προκειμένου να το καθαρίσετε, πρέπει πρώτα να απομακρύνετε τα έπιπλα.

Αν το χαλί σας μυρίζει άσχημα αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αναμίξετε μια κούπα σόδα με μια κουταλιά της σούπας απορρυπαντικό ρούχων σε μορφή σκόνης. Ρίξτε το μίγμα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του χαλιού και αφήστε το να δράσει από μισή μέχρι μία ώρα και στη συνέχεια απομακρύνετε το με την ηλεκτρική σκούπα.

Για να μη συσσωρευτεί η σκόνη στο εσωτερικό του χαλιού σας θα πρέπει να το σκουπίζετε και από τις δύο πλευρές τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Καθαρίστε τυχόν λεκέδες

Σε περίπτωση που χυθεί κάτι στο χαλί, ενεργήστε άμεσα. Απορροφήστε το υγρό με καθαρό, λευκό πανί, αποφεύγοντας το τρίψιμο που μπορεί να εξαπλώσει τον λεκέ.

Ένα έξυπνο κόλπο για να διώξετε την υγρασία είναι να πάρετε το σεσουάρ για τα μαλλιά και να φυσήξετε με τον ζεστό αέρα πάνω στο χαλί.

Αν πέσει πολύ νερό πάνω στο χαλί τότε σφουγγίστε με ένα στεγνό πανί και κρεμάστε το στα κάγκελα του μπαλκονιού για να στενώσει καλά. Δεν πρέπει να μείνει υγρασία στο εσωτερικό του γιατί υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μούχλα.

Τι να χρησιμοποιήσετε για τον καθαρισμό:

Χρησιμοποιήστε ένα μίγμα από ζεστό νερό και λίγο ήπιο απορρυπαντικό ή λευκό ξίδι για την αντιμετώπιση λεκέδων σε αναλογία 1:1. Εφαρμόστε το μείγμα με ένα σφουγγάρι και απομακρύνετε το υπόλοιπο υγρό με ένα καθαρό πανί.

Βέβαια σε αυτή την περίπτωση έχετε κατά νου ότι ναι μεν θα εξαφανιστεί ο λεκές όμως δεν αποκλείεται να αφήσει σημάδι στο χαλί.

Αν δεν θέλετε να ρισκάρετε, μια καλή λύση είναι να προτιμάτε τα ειδικά απορρυπαντικά για στεγνό καθάρισμα που κυκλοφορούν στην αγορά και να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες της συσκευασίας.

Τι να αποφύγετε: Καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση χλωρίνης και τον ατμοκαθαριστή. Συνήθως έχουν πολύ συγκεκριμένο τρόπο που χρησιμοποιούνται και πάλι όμως με επιφύλαξη και αυτό γιατί η χλωρίνη μπορεί εύκολα να το καταστρέψει και να το αποχρωματίσει. Το ίδιο και ο ατμός. Η πολλή υγρασία και μάλιστα σε υψηλή θερμοκρασία ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη φθορά στο χαλί σας.

Πώς να καθαρίσετε το χαλί σας σε βάθος

Το κυριότερο πράγμα που πρέπει να αποφύγετε είναι να του ρίξετε νερό. Ο λόγος είναι επειδή η γιούτα δεν αντέχει την υγρασία. Αποφεύγετε τον βαθύ καθαρισμό με πολύ νερό ή ατμοκαθαριστήρες, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σύσπαση ή αλλοίωση του υφάσματος.

Η καλύτερη λύση είναι να επιλέξετε τον επαγγελματικό καθαρισμός. Η γιούτα είναι ένα πολύ ευαίσθητο υλικό γι’ αυτό καλό είναι για έναν πιο βαθύ καθαρισμό, να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες που έχουν σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία.

Προστατεύστε το χαλί σας από τον Ήλιο

Τα χαλιά από γιούτα δεν είναι καλό να εκτίθενται συνέχεια στον ήλιο γιατί μπορεί να ξεθωριάσουν. Προσπαθήστε να τοποθετήσετε τα χαλιά σε μέρη όπου δεν θα δέχονται άμεση ηλιακή ακτινοβολία για πολλές ώρες την ημέρα.

Κατάλληλη αποθήκευση

Κατά τη διάρκεια των μηνών που δεν χρησιμοποιείτε το χαλί, αποθηκεύστε το σε έναν ξηρό και σκιερό χώρο. Φροντίστε να το τυλίξετε με ύφασμα που αφήνει τον αέρα να διαπερνά για να αποφεύγετε τη συγκέντρωση υγρασίας.

Τα χαλιά από γιούτα είναι υπέροχα στοιχεία για τη διακόσμηση του μπαλκονιού για πολλούς λόγους. Δίνουν την αίσθηση ότι το μέσα συνεχίζεται έξω, «δένουν» τη διακόσμηση, χαρίζουν επιπλέον υφές, στιλ και χρώμα στον χώρο προσφέροντας μεγάλο οπτικό ενδιαφέρον και μια απόλυτα φυσική αίσθηση.

Πηγή: spirossoulis.com

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search