Πως θα επιλέξτε το σωστό χαλί για κάθε χώρο και ποιο είναι το σωστό σημείο για να τα τοποθετήσετε

Ο Οκτώβριος έχει μπει ήδη και όπως είθισται, τα περισσότερα σπίτια έχουν στρωμένα χαλιά έως και τις 26 του μήνα. Τα χαλιά στο χώρο προσθέτουν χρώμα και υφή στη συνολική εικόνα, ενώ αποπνέουν και μια αίσθηση ζεστασιάς.

Το χαλί αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά διακοσμητικά στοιχεία σε ένα σπίτι. Πως όμως θα επιλέξετε το ιδανικό χαλί για τον κάθε χώρο;

Μετρήστε το χώρο
Μετρήστε το χώρο και πιο συγκεκριμένα τους κενούς σας χώρους. Εάν οι πόρτες σας θα εμποδίζονται από το χαλί κατά το άνοιγμα, τότε θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπ’όψιν. Εάν στο χώρο έχετε βαριά έπιπλα που δεν μπορείτε να μετακινήσετε εύκολα πρέπει να τα υπολογίσετε και αυτά.

Συντονίστε τα χρώματα
Προσέξτε να επιλέξετε χρώματα που ταιριάζουν με το ύφος και τη διακόσμηση του χώρου. Φροντίστε ή να κάνουν αντίθεση ή να τα συνδυάσετε με χρώματα που περιέχονται στο χώρο, όπως πίνακες, κουρτίνες, μεγάλα μαξιλάρια κλπ για να δημιουργήσετε ένα αρμονικό εφέ. Εάν διαθέτετε ήδη τα χαλιά και βλέπετε ότι δεν ταιριάζουν στο χώρο σας, τότε πράξ’τε το αντίθετο! Προσθέστε στο χώρο χρώματα τα οποία περιλαμβάνει το χαλί.

Βρείτε τη διάθεση!
Επιλέξτε χαλιά που ταιριάζουν στη διάθεση και το στιλ του σπιτιού σας. Για ένα παραδοσιακό χώρο, ένα μονόχρωμο χαλί με κλασικά σχέδια είναι ιδανικό. Τα οριεντάλ σχέδια ταιριάζουν με πολλά στιλ. Τα μεγάλα και φωτεινά σχέδια ενδεχομένως να αναστείλουν τη χαλαρωτική διάθεση του χώρου, ωστόσο αν θέλετε μια «ανεβασμένη» διάθεση, μπορείτε να διαλέξετε ένα χαλί με γεωμετρικά σχήματα όπως πχ με ρίγες.

Τοποθετήστε τα στο σωστό σημείο
Για να αναδειχθεί το χαλί που θα τοποθετήσετε στο σπίτι, θα πρέπει να βρείτε το σωστό του σημείο. Ανάλογα το μέγεθος του και το χώρο τον οποίο διαθέτετε δείτε παρακάτω πως μπορείτε να “στρώσετε” τον κάθε χώρο:

1. Σαλόνι

Αν το σαλόνι δεν είναι ιδιαίτερα ευρύχωρο, το τρικ για να το μεγαλώσετε οπτικά είναι να αφήσετε τα μπροστινά πόδια του καναπέ πάνω χαλί και τα πίσω πόδια του να ακουμπούν στο πάτωμα. Έτσι, δημιουργείτε μια αίσθηση αναλογίας ενώ τα έπιπλα «δένουν» μεταξύ τους.

Αν δεν σας αρέσουν τα εντυπωσιακά αλλά «βαριά» χαλιά για να χαλαρώνετε στο σαλόνι ή αν τα περισσότερα χαλιά σας είναι μικρά, ιδού ο σωστός τρόπος να τα τοποθετήσετε: τα βάζετε ανάμεσα στον καναπέ και τις καρέκλες ή τις πολυθρόνες χωρίς αυτά να ακουμπούν τα πόδια τους πάνω τους.

Στους δύο καναπέδες, τρίτος χωρεί κι αυτός είναι το χαλί! Αν στο σαλόνι σας έχετε μόνο καναπέδες και όχι καρέκλες/ πολυθρόνες, ο καλύτερος τρόπος να στρώσετε το χαλί είναι να το βάλετε ανάμεσά τους, φροντίζοντας να αφήσετε ίση απόσταση από τον κάθε καναπέ. Για απόλυτη συμμετρία, τοποθετήστε το τραπεζάκι στο κέντρο του χαλιού.

Σε περίπτωση που το σαλόνι σας είναι ευάερο και ευήλιο, το χαλί πρέπει να καλύπτει τη μεγαλύτερη επιφάνειά του, έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν όλα τα έπιπλα πάνω. Έτσι, δημιουργείται μια οπτική συνέχεια και ο χώρος δεν «κόβεται».

2.Τραπεζαρία

Για την τραπεζαρία, ο κανόνας είναι ένας αλλά σημαντικός: Το τραπέζι και οι καρέκλες πρέπει να είναι πάνω στο χαλί. Και πάλι, όμως, υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξετε: δεν αρκεί απλώς να «χωράνε» τραπέζι και καρέκλες στο χαλί αλλά το τελευταίο να εξέχει περιμετρικά από την τραπεζαρία. Έτσι, ακόμα και αν μετακινήσετε τις καρέκλες για να καθίσετε, εκείνες θα πρέπει να είναι μέσα στα όρια του χαλιού. Η συμβουλή αυτή έχει μια πρακτικότητα, αφού έτσι δεν «σκαλώνουν» τα πόδια της καρέκλας στο χαλί που εφαρμόζει ακριβώς στα έπιπλα.

3. Υπνοδωμάτιο

Αν επιλέξετε ένα μεγάλο χαλί για την κρεβατοκάμαρά σας, θα πρέπει να εξέχει περιμετρικά από το κρεβάτι 30 εκατοστά από την κάθε μεριά, αν είναι διπλό κρεβάτι, και 45 εκατοστά αν είναι υπέρδιπλο. Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και ένα μικρό δωμάτιο δείχνει μεγαλύτερο γιατί η συμμετρία κάνει το θαύμα της!

Για να μην αγοράζετε καινούρια χαλιά, μπορείτε να τοποθετήσετε το χαλί που ήδη έχετε κατά μήκος, δηλαδή από την μεγαλύτερη μεριά του.

Αν θέλετε να διακοσμήσετε τα μικρά περσικά χαλιά… διαφορετικά, μπορείτε να τα τοποθετήσετε στα πλάγια, υπολογίζοντας την ίδια απόσταση και στις δύο μεριές.

Εναλλακτικά, ένα μικρό χαλί ακριβώς μπροστά από το κρεβάτι σας θα δώσει στον χώρο σας την ίδια ζεστασιά. Προσέξτε να μην το παρακάνετε και να μην συνδυάσετε τις δύο παραπάνω επιλογές. Τρία μικρά χαλιά θα «κουράσουν» το μάτι και θα κάνουν το υπνοδωμάτιο να φαίνεται μικρότερο.

4.Διάδρομοι

Εάν διαθέτετε έναν μακρύ χώρο στο σπίτι, προτιμήστε ένα μακρόστενο χαλί. Ο βασικός κανόνας για τη σωστή τοποθέτησή του είναι να μην το κολλήσετε στον τοίχο. Εάν το χωλ ή ο μακρύς αυτός χώρος είναι στενός, υπολογίστε να υπάρχει ίσο κενό 20 περίπου εκατοστών και από τις 2 πλευρές.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search