Αίτια και καταπολέμηση της μούχλας και της υγρασίας στο σπίτι

Ένας μπελάς που ταλαιπωρεί πάρα πολλά νοικοκυριά, είναι η μούχλα και η υγρασία στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη μούχλας αλλά μόνον μερικά από αυτά προκαλούν προβλήματα υγείας όπως ασθματικές κρίσεις, ιγμορίτιδα, νοσήματα πνευμόνων αλλά και αλλεργικές αντιδράσεις.

Ο βήχας, η συνεχή κόπωση, ο ερεθισμός των ματιών και του λαιμού, και οι συχνοί πονοκεφάλοι, είναι μερικές από τις πιθανές ενδείξεις πως υπάρχει πρόβλημα μούχλας στο σπίτι. Οι κατώτερες ομάδες ανθρώπων (βρέφη, νήπια, παιδιά προσχολικής ηλικίας) απειλούνται περισσότερο στην υγεία τους, ειδικά αν υποφέρουν από άσθμα.

Για να αναπτυχθεί η μούχλα μέσα σε ένα σπίτι, θα πρέπει να συνδυάζονται όλοι ή οι περισσότεροι από τους παρακάτω παράγονες:
– Να μην αερίζεται καλά ο χώρος
– Να υπάρχει αρκετή βρωμιά, που βοηθά στην ανάπτυξη της μούχλας, δίνοντάς της κατάλυμα και τροφή
– Να υπάρχει οργανική ύλη για να μπορεί να τραφεί
– Να υπάρχουν ταπετσαρίες σε τοίχους χωρίς μόνωση
– Να υπάρχουν υφασμάτινα πατάκια σε υγρούς χώρους όπως τα μπάνια
– Στην εμφάνιση της “μούχλας” στις γωνίες των ταβανιών υπεύθυνες θεωρούνται οι “θερμογέφυρες” (αμόνωτα κομμάτια μπετόν που είναι ψυχρότερα από τον υπόλοιπο τοίχο) και εκεί πάνε και “κάθονται” οι υδρατμοί και υγροποιούνται, με αποτέλεσμα να μαυρίζει το μέρος αυτό.
– Το σκοτάδι βοηθάει την ανάπτυξη μούχλας, γιατί ευνοεί την διατήρηση της υγρασίας. Όχι όμως ότι η μούχλα δεν αναπτύσσεται στο φως.

Η λύση λοιπόν για το πρόβλημα της μούχλας είναι ο έλεγχος της υγρασίας. Εάν ελέγξουμε τα επίπεδα της υγρασίας, ελέγχουμε και τη μούχλα. Μην ξεχνάτε πως η μούχλα είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος τρέφεται από σκόμη, οργανική ύλη κλπ.

Για να περιορίσετε την υγρασία στο χώρο του σπιτιού:
– Καθημερινά ανοίγουμε 2 αντικριστά κουφώματα για 10′ ώστε να ανανεώσουμε πλήρως τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού
– Εάν έχουμε παράθυρα/πόρτες που υποστηρίζουν τη λειτουργία της ανάκλισης, αφήνουμε 1-2 ανοιχτά για αρκετή ώρα της ημέρας.
– Χρησιμοποιούμε αφυγραντήρες, ή ειδικά σκευάσματα με υλικά που απορροφούν την υγρασία.
– Εάν έχετε φυτά εσωτερικού χώρου, ποσίστε τα με όσο νερό χρειάζεται ώστε να μην ευνοείται η ανάπτυξη της μούχλας.
– Μόλις τελείωσετε το μπάνιο σας, ανοίξτε τα παράθυρα ή εξαερίστε μηχανικά. Κρατάτε την πόρτα του μπάνιου κλειστή, ώστε να μην διαχέονται οι υδρατμοί στο υπόλοιπο σπίτι.
– Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αφήνουμε πάντα κάποιο παράθυρο ή τον εξαερισμό ανοιχτό
– Αποφεύγουμε να απλώνουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι, και ειδικά στο χώρο της κρεβατοκάμαρας

Εάν στο σπίτι, υπάρχει ήδη μούχλα, θα πρέπει να μην αντιμετωπιστεί επιπόλαια. Η μούχλα δεν φεύγει με χλωρίνη και επικίνδυνα διαβρωτικά. Αντιθέτως, ο τοίχος σε εκείνο το σημείο ξεβάφει (με τη χρήση χλωρίνης) και η μούχλα θα έχει ένα καθαρό χώρο να αναπτυχθεί πιο γρήγορα. Για τον σωστό και μόνιμο καθαρισμό της μούχλας από το σπίτι, χρησιμοποιούμε ειδικά καθαριστικά για μύκητες. Καθαρίζουμε προσεκτικά στο σημείο που υπάρχει μούχλα και στη συνέχεια συνεχίζουμε μερικά εκατοστά πιο μακριά απ’ το χώρο που είχε εμφανιστεί. Για ένα καλύτερο αποτέλεσμα καθαρίζουμε όλες τις γωνίες στο ταβάνι μας αλλά και σε σημεία που δεν αερίζονται καλά ώστε να σκοτώσουμε οποιαδήποτε σωματίδια υπήρχαν, χωρίς να τα βλέπουμε με γυμνό μάτι.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search