Γιατί να επιλέξω ξύλινα παιχνίδια για το παιδί μου;

Υπάρχει τέλειο παιχνίδι; Αν ναι, τα ξύλινα παιχνίδια μπορούν να έρθουν πιο κοντά. Η Maria Montessori προτιμούσε τα «πραγματικά» παιχνίδια από φυσικά υλικά όπως το ξύλο, επειδή είναι υγιή, ασφαλή και εμπνευσμένα για τα παιδιά. Είναι επίσης όμορφα και ανθεκτικά. Μερικά από τα πρώιμα παιχνίδια που ανακαλύφθηκαν ποτέ ήταν από ξύλο.

Ένα απλό, όμορφα κατασκευασμένο ξύλινο παιχνίδι μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον ενός παιδιού χωρίς να το κυριεύει και να εμπνεύσει τη φαντασία του χωρίς να το κατευθύνει.

Η εταιρεία Joyland δημιουργεί και διαθέτει παιδικά παιχνίδια από ξύλο. Τα παιχνίδια Joyland είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας υλικά και πληρούν τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας EN 71-3:2013+A1:2014 και EN 14372:2004 , καθώς επίσης και το Αμερικανικό πρότυπο ασφαλείας για χρωστικές ουσίες CPSC-CH-E1003-09.1.

Τα παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από ξύλο, έχουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των πλαστικών. Είναι πιο ανθεκτικά και μπορούν να αντέξουν στη χρήση από παιδιά όλων των ηλικιών. Επιπλέον, τα ξύλινα παιχνίδια είναι πιο φυσικά και δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Πώς τα παιχνίδια από ξύλο βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών;

Υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι για να βοηθήσουν την ανάπτυξη των παιδιών. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

Κινητικές δεξιότητες: Τα ξύλινα παιχνίδια που απαιτούν χειρισμό, όπως τα παιχνίδια κατασκευής και τα παιχνίδια μίμησης, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών.
Κριτική σκέψη: Τα παιχνίδια που απαιτούν επίλυση προβλημάτων, όπως τα παιχνίδια παζλ και τα παιχνίδια στρατηγικής, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των παιδιών.
Δημιουργικότητα: Τα ξύλινα παιχνίδια που επιτρέπουν στα παιδιά να εκφράσουν τη φαντασία τους, όπως τα παιχνίδια ρόλων και τα παιχνίδια κατασκευής, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών.

Τα περιβάλλοντα παιχνιδιού και μάθησης που διαθέτουν φυσικά στοιχεία όπως το ξύλο βοηθούν τα παιδιά να συγκεντρωθούν, να εστιάσουν και ακόμη και να ηρεμήσουν περισσότερο από άλλους τύπους χώρων. Πιο συγκεκριμένα, το άγγιγμα του ξύλου ηρεμεί σωματικά τα παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι το παιχνίδι με ξύλινα παιχνίδια μπορεί να έχει νευρολογικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο του παιδιού

Η αγορά παιχνιδιών είναι γεμάτη με φώτα που αναβοσβήνουν, ζωηρά χρώματα, οθόνες και δυνατούς θορύβους. Χαρακτηριστικά όπως αυτά προσφέρουν άμεση ικανοποίηση για τα μικρά παιδιά, αλλά τείνουν επίσης να κλείνουν ευκαιρίες για επίλυση προβλημάτων και ευφάνταστο παιχνίδι.

Επειδή τα ξύλινα παιχνίδια τείνουν να είναι πιο απλά, υποστηρίζουν επίσης γνωστικά ορόσημα με τρόπους που τα φανταχτερά απλά δεν μπορούν. Γύρω στους 9 μήνες, για παράδειγμα, τα μωρά αρχίζουν να κατανοούν πιο ξεκάθαρα την αιτία και το αποτέλεσμα: χτυπώντας ένα τετράγωνο στο έδαφος κάνει θόρυβο, πέφτοντας ένα κάνει να φεύγει από τα μάτια του. Ένα ξύλινο παιχνίδι, όπως ένα σετ μπλοκ ή ένα απλό παζλ, αποστάζει αυτή την ιδέα μέχρι την ουσία της: «όταν κάνω κάτι, κάνει κάτι άλλο να συμβεί ως αποτέλεσμα».

Τα ξύλινα παιχνίδια προσφέρουν επίσης έναν όμορφο, απτικό, ανοιχτό “κενό καμβά” για να εξερευνήσει ένα παιδί με τον δικό του ρυθμό και με τους δικούς του όρους. Τα επιπλέον κουδούνια και σφυρίχτρες που μπορούν να κάνουν άλλα παιχνίδια πιο άμεσα ελκυστικά τείνουν να περιορίζουν και να κατευθύνουν τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά παίζουν μαζί τους

Με πληροφορίες από woodlandtoys.gr

 

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search