Tι πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις έναν καναπέ!

Ο καναπές είναι όσο σημαντικό είναι και το κρεβάτι σου. Εκεί χαλαρώνεις μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, εκεί φιλοξενείς τους καλεσμένους σου, εκεί παίρνεις έναν μεσημεριανό υπνάκο… Η χρηστικότητά του είναι πολύ σημαντική. Δεν αρκεί λοιπόν να σου αρέσει μόνο η εικόνα του.

Ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης σου εξηγεί όλες τις παραμέτρους που πρέπει να λάβεις υπόψην σου πριν κάνεις αυτήν την επένδυση…

Σίγουρα η επιλογή μας θα πρέπει να είναι σωστή, γιατί οι καναπέδες δεν είναι κάτι που αλλάζουμε συχνά. Η αγορά είναι γεμάτη από πολλών ειδών καθίσματα, πολλά από αυτά ιδιαιτέρως ακριβά, κάποια οικονομικά, αλλά ποτέ φθηνά! Έτσι πρέπει να ξέρουμε πως η αγορά μας θα είναι καλή, πάντα σε συνάρτηση με την τιμή του προϊόντος που αγοράζουμε.
Έτσι ας προσέξουμε τα παρακάτω:
– Πριν αγοράσουμε καναπέδες πρέπει να έχουμε μετρήσει το χώρο και να έχουμε αποφασίσει το σχήμα που θέλουμε να έχουν τα καθίσματα. Για όλους τους χώρους υπάρχουν πολλές λύσεις διαρρύθμισης αφού υπάρχουν πολλών ειδών καναπέδες στην αγορά. Προσέχουμε όμως πολύ τη συμμετρία. Οι καναπέδες με πολύ μεγάλο βάθος είναι απολαυστικοί στο ξάπλωμα αλλά άβολοι στο κάθισμα και για αυτό χρειάζονται πολλά μαξιλάρια. Οι πολύ στενοί δεν τρώνε χώρο αλλά καθόμαστε πάνω τους σαν να μας έβαλαν τιμωρία! Διαλέγουμε μια μεσαία λύση για να είμαστε καλυμμένοι.
– Σε μικρούς χώρους διαλέγουμε τεμάχια με μικρότερες διαστάσεις και δεν προσπαθούμε να χωρέσουμε περισσότερες θέσεις καθισμάτων από αυτές που “σηκώνει” το δωμάτιο του καθιστικού. Αν μας χωράνε μόνο 2 διθέσιοι ή ένας διθέσιος ή τριθέσιος με 2 πολυθρόνες αρκούμαστε σε αυτά. Μια καλή λύση είναι και οι γωνιακοί που αποτελούν ολοκληρωμένη ενότητα.
– Οι μεγάλοι χώροι έχουν και αυτοί τα προβλήματα τους! Το ότι έχουμε άπλετο χώρο δεν σημαίνει ότι θα πήξουμε το δωμάτιο με καθίσματα. Καλύτερα είναι να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κεντρικό καθιστικό και να προσθέσουμε γωνιές με μικρότερα καθιστικά, όπου χρειάζεται. Αν ο χώρος είναι πραγματικά μεγάλος και χωράνε 2 πλήρη καθιστικά, καλύτερα θα ήταν το ένα από τα δύο να προσανατολιστεί προς την κουζίνα και να τελή χρέη πιο καθημερινής λύσης.
– Όταν διαλέγουμε καναπέ δεν τον διαλέγουμε μόνο για την εμφάνιση του αλλά και για το πόσο καλό κάθισμα έχει. Γι’ αυτό και όταν πάμε να τον αγοράσουμε, καθόμαστε πάνω του και προβάρουμε το αν καλύπτει τις ανάγκες μας. Άλλοι αγαπάνε τα πιο μαλακά καθίσματα, άλλοι τα σκληρότερα. Αυτό έχει να κάνει από τι υλικό περιέχει ο καναπές. Οι μαλακοί έχουν μικρότερης πυκνότητας αφρολέξ και πολλές φορές “κάθονται” γρήγορα. Οι σκληρότεροι είναι πιο γεμάτοι και συνήθως έχουν και λάστιχα που τους κάνει ανθεκτικότερους, με αποτέλεσμα να μη χάνουν εύκολα τη φόρμα τους. Κάποιοι καναπέδες “παλαιάς κοπής” περιέχουν σούστες που δημιουργεί την αίσθηση στρώματος. Κάποιοι άλλοι περιέχουν πούπουλα που κάνει το κάθισμα και τη πλάτη ιδιαιτέρως μαλακά. Διαλέγουμε και παίρνουμε…
– Ενημερωνόμαστε πάντα για το σκελετό που περιέχει ο καναπές. Είναι πολύ σημαντικό αφού αποτελεί τη βάση του και ενισχύει την αντοχή του. Το πιο ενδεδειγμένο υλικό είναι η φουρνιστή οξιά που είναι ξύλο σκληρό και ανθεκτικό. Υπάρχουν επίσης καναπέδες με σκελετό ενισχυμένο με μεταλλικά στοιχεία ή μοριοσανίδα, όπως και κάποιοι αποκλειστικά από μεταλλικό σκελετό που έχουν τη δυνατότητα να γίνονται κρεβάτια. Πολύ πρακτικοί για μικρούς χώρους ή γκαρσονιέρες!
– Τα υφάσματα εκτός από όμορφα καλό είναι να παρέχουν και πρακτικότητα. Έτσι διαλέγουμε ανθεκτικά υφάσματα, πλενόμενα και αν το σχέδιο του καναπέ το επιτρέπει και αφαιρούμενα. Αποφεύγουμε τα πολύ ανοιχτά χρώματα γιατί λερώνουν πολύ και προτιμούμε αυτά που χαρακτηρίζονται “παντός καιρού”. Τα εποχιακά υφάσματα όπως το χειμωνιάτικο βελούδο ή το καλοκαιρινό λινό, είναι πιο δεσμευτικά και τα διαλέγουμε μόνο αν τα αγαπάμε πολύ. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε καλοκαιρινά ή χειμερινά ριχτάρια αντίστοιχα και λύνουμε το πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για το δέρμα που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι άβολο.
Έχοντας στο μυαλό μας τις παραπάνω συμβουλές μπορούμε να διαλέξουμε ένα σωστό, βολικό, αναπαυτικό και όμορφο καναπέ, πάνω στον οποίο θα καθίσουμε με τους φίλους μας, θα ξαπλώσουμε να κοιμηθούμε, θα χαλαρώσουμε βλέποντας τηλεόραση και γενικά θα κάνουμε ό,τι μας αρέσει… Οτιδήποτε μπορεί να μας κάνει χαρούμενους, ήρεμους και ευτυχισμένους!

Πηγή: Tlife.gr
Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search