Light Up your world! – Ο σωστός φωτισμός για το σπίτι!

Ανανεώστε το σπίτι σας κάνοντάς το άνετο και λειτουργικό.

Ένα πολύ βασικό στοιχείο του σπιτιού, που όλοι προσπερνάμε χωρίς να του δίνουμε την κατάλληλη σημασία, είναι το φως. Όσο κι αν προσέξουμε τι έπιπλα θα βάλουμε, τι διακοσμητικά και πως θα τα στήσουμε, αν δεν έχουμε το κατάλληλο φως, το αποτέλεσμα θα είναι όλο λάθος.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Υπάρχουν τρια είδη φωτισμού, ο θερμός (2700K -3500K), ο ουδέτερος (4000K-4500K) και ο ψυχρός φωτισμός (5000-6500K). Κάθε είδος φωτισμού, είναι κατάλληλο για διαφορετικό χώρο, ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε.

Θερμός φωτισμός
Κατάλληλοι χώροι για χρήση του θερμού φωτισμού είναι η είσοδος, το σαλόνι και η κρεβατοκάμαρα. Ο χώρος υποδοχής, πρέπει να είναι ζεστός και να δημιουργεί ένα ευχάριστο κλίμα χωρίς να έχει έντονο φως καθώς είμαστε περαστικοί από αυτόν τον χώρο. Καλό θα ήταν να επιλέγουμε φωτιστικά με τοπικό φωτισμό όπως σποτάκια.

Το σαλόνι είναι ένας χώρος που συνδυάζει πολλές δραστηριότητες και περνάμε εκεί τις περισσότερες ώρες με την οικογένεια και τους φίλους μας  για αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε ποιότητα και ποσότητα φωτισμού. Πρέπει να έχουμε στο νου μας πως θα χρειαστούμε ένα φωτιστικό που θα δίνει γενικό, διάχυτο φωτισμό, δηλαδή κάποιο πολύφωτο, πλαφονιέρες ή φωτιστικά δαπέδου που φωτίζουν το ταβάνι. Προφανώς και ένα μόνο φωτιστικό είναι πολύ λίγο, έτσι μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο πορτατίφ, απλίκες ή και σποτάκια κυρφού φωτισμού για να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα.

Ο φωτισμός της κρεβατοκάμαρας είναι αφιερωμένος στη ζεστασιά και την χαλάρωση. Στο υπνοδωμάτιο καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τον υπερβολικό φωτισμό. Ιδανικό είναι να υπάρχει ένα φωτιστικό οροφής για να το χρησιμοποιούμε όταν ντυνόμαστε. Όταν ξαπλώνουμε όμως αυτό το φως είναι ενοχλητικό για αυτό προτιμούμε κάποιο πορτατίφ ή κάποια απλίκα πάνω από το κρεβάτι.

Ουδέτερος φωτισμός
Αυτό το είδος φωτισμού, παραπέμπει στο φυσικό φως που έχουμε από τον ήλιο. Οι χώροι που είναι κατάλληλοι για φυσικό ή ουδέτερο φωτισμό είναι η κουζίνα, το μπάνιο και το γραφείο.

Στην κουζίνα μας καθημερινά γίνονται πολλές εργασίες οπότε χρειαζόμαστε έναν πολύ καλό γενικό φωτισμό. Αυτός είναι ο λόγος που καλό είναι να προτιμάμε ένα κεντρικό φωτιστικό που θα φωτίζει καλά τους πάγκους. Επιπρόσθετα μπορούμε να βάλουμε λάμπες κάτω από τα ντουλάπια σε σημεία του πάγκου που κρίνουμε οτι χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο φως.

Στο μπάνιο επίσης πρέπει να δώσουμε την κατάλληλη σημασία και να επιλέξουμε το σωστό φωτισμό με στεγανά φωτιστικά που δεν θα επηρεάζονται από την υγρασία, τοποθετημένα πάνω από τον καθρέπτη ή στα πλάγια του για να αποφύγουμε τυχόν σκιές, κάνοντας έτσι πιο εύκολο το βάψιμο, το ξύρισμα ακόμη και το χτένισμα. Είναι πολύ βασικό το φως να πέφτει πάνω στο πρόσωπο και τον καθρέπτη χωρίς να πέφτει σκιά κάτω από το σαγόνι και τη μύτη. Ο ψυχρός φωτισμός στο μπάνιο βοηθά να φωτίσουμε ακόμη και τις πιο δύσκολες γωνίες αλλά και να δούμε ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια στον καθρέπτη. Κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε για να πετύχουμε να έχουμε μια καλύτερη διάθεση!

Ο ουδέτερος φωτισμός βοηθά ώστε να πετύχουμε ένα δημιουργικό κλίμα κατάλληλο για δουλειά σε αντίθεση με το θερμό φωτισμό που περισσότερο θα μας νανούριζε. Το γραφείο μας λοιπόν απαιτεί ισχυρό και ξεκούραστο φως. Απαραίτητο λοιπόν σε αυτόν τον χώρο είναι ένα λαμπατέρ που θα εστιάζει πάνω στο χώρο εργασίας και θα έχει σπαστό βραχίονα για να μπορούμε να ρυθμίζουμε τη σωστή θέση που χρειαζόμαστε κάθε φορά. Πέρα από το λαμπατέρ καλό θα ήταν να υπάρχει και μια ακόμη πηγή φωτός για τον υπόλοιπο χώρο καθώς η αντίθεση ανάμεσα σε σκοτάδι και φως καταπονεί τα μάτια.

Ψυχρός φωτισμός
Εδώ απευθυνόμαστε σε επαγγελματικούς χώρους, βιτρίνες και αποθήκες. Το πολύ δυνατό φως είναι ο καλύτερος τρόπος να περιγράψουμε ένα φως που εκπέμπεται με πλήρους φάσματος θερμοκρασία χρώματος. Ο ψυχρός φωτισμός θεωρείται τόσο δυνατός όσο ο φωτισμός σε εξωτερικό χώρο μια ηλιόλουστη υπερφωτεινή μέρα. Επειδή λοιπόν αυτός ο φωτισμός είναι τόσο δυνατός μπορεί να φανεί κάπως σκληρός. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μουσεία καθώς τονίζει καλύτερα τα αντικείμενα, σε χώρους εργασίας γιατί είναι συνδεδεμένο με την παραγώγικότητα αλλά και σε συνεργεία για λόγους ασφαλείας.

Έτσι λοιπόν, δεν είναι ανάγκη να αλλάξετε όλη τη διακόσμηση του σπιτιού για νιώσετε κάποια αλλαγή. Μπορείτε να προσθέσετε κάποιο πορτατίφ, κάποιο επιδαπέδιο φωτιστικό στο σαλόνι σας, να τοποθετήσετε κάποια σποτάκια στο χωλ σας, ακόμη και να αλλάξετε τη θερμοκρασία χρώματος στο φως του μπάνιου σας και να αλλάξει έτσι όλη η διάθεση σας.

Είναι καιρός που όλοι μένουμε σπίτι και προσπαθούμε να κάνουμε την καθημερινότητα μας καλύτερη.

Τι καλύτερο από το να προσθέσουμε λίγο περισσότερο φως στη ζωή μας;

Μπορείτε να βρείτε όλη τη συλλογή μας και να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στο χώρο και τη διάθεση σας.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search