Ξύλινα σκεύη στην κουζίνα. Έχουν ημερομηνία λήξης;

Καμία κουζίνα δεν είναι ολοκληρωμένη, χωρίς τα απαραίτητα μαχαιροπίρουνα αλλά και τα ξύλινα σκεύη. Όλοι έχουμε κάποια συγκεκριμένα σκεύη από ξύλο, όπως κουτάλες και φυσικά τις επιφάνειες κοπής. Τα χρησιμοποιούμε χρόνια, ξανά και ξανά για να κόψουμε και να μαγειρέψουμε το φαγητό μας. Πότε όμως είναι η ώρα να τα ξεφορτωθούμε και να τα αντικαταστήσουμε με άλλα;

Το ξύλο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, δηλαδή δεν αφήνει τα βακτήρια να εξαπλωθούν στις επιφάνειες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιείς αυτά τα σκεύη για αρκετό καιρό.

Ωστόσο, όταν αρχίζουν και σπάνε, υπάρχει πρόβλημα. Οι υψηλές θερμοκρασίες, το νερό και η υγρασία μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές στην επιφάνεια των ξύλινων αντικειμένων. Ακόμη και τα πιο μικρά ραγίσματα στο ξύλο, μπορεί να μαζέψουν υπολείμματα φαγητού αλλά και επικίνδυνα βακτήρια. Αν εμφανιστεί, λοιπόν, ένα ράγισμα στις ξύλινες σανίδες κοπής ή στις κουτάλες, πρέπει να αναλάβεις δράση.

Για να τα επιδιορθώσεις, θα χρειαστείς κόλλα για ξύλο και γυαλόχαρτο. Ωστόσο, αν τα ραγίσματα είναι μεγάλα μπορείς να τα πας σε έναν ξυλουργό για να στα φτιάξει επαγγελματικά.Εάν όμως τα σπασίματα είναι πολύ μεγαλύτερα, η καλύτερη λύση είναι η αντικατάσταση.

Πώς, όμως, μπορείς να αποτρέψεις τα ξύλινα σκεύη από το να σπάνε;
Τα πλένουμε στο χέρι με ζεστό νερό και ήπιο υγρό πιάτων. Ακόμη, μπορείς να τα τρίψεις με λάδι ώστε να μην αφήσεις το ξύλο να στεγνώσει και να ανοίξει!

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search