Αφαιρέστε εύκολα, δύσκολους λεκέδες από το χαλί

Τα χαλιά καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες του σπιτιού τους χειμερινούς μήνες και είναι φυσικό επακόλουθο να γεμίζουν με λεκέδες που δεν ξέρετε πώς να τους αφαιρέσετε. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να απομακρύνετε τους λεκέδες από τα χαλιά σας με υλικά από την κουζίνα σας. Το μυστικό για την αποτελεσματική απομάκρυνση των λεκέδων είναι να δράσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Οι λεκέδες καθαρίζονται πάντοτε από την εξωτερική περίμετρο προς το κέντρου του χαλιού.

Αλκοόλ:
Χρησιμοποιήστε ένα απορροφητικό πανί και με ένα μείγμα απορρυπαντικού και ξυδιού θα καθαρίσετε εύκολα τον δύσκολο αυτό λεκέ.

Αίμα:
Ανακατέψτε ξύδι και απορρυπαντικό πιάτων και με ένα πανάκι καθαρίστε τον λεκέ. Αν περάσει ώρα από τη στιγμή που δημιουργήθηκε ο λεκές, χρησιμοποιήστε οξυζενέ και τρίψτε απαλά μέχρι να καθαρίσει τελείως η λερωμένη επιφάνεια.

Κρασί:
Ρίξτε πολύ αλάτι πάνω στον λεκέ από κόκκινο κρασί και αφήστε το να τον απορροφήσει.

Κόλλα:
Για λεκέ από κόλλα θα χρειαστείτε ένα μαχαίρι για να ξύσετε την επιφάνεια που λερώθηκε και να αφαιρέσετε τα υπολλείματα κόλλας. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε λευκό οινόπνευμα.

Βερνίκι νυχιών:
Με λίγο ασετόν ο λεκές αυτός θα αφαιρεθεί. Επειδή όμως το ασετόν ξεβάφει σε κάποιους τύπους χαλιών, καλό είναι να το δοκιμάσετε πρώτα σε μια μικρή επιφάνεια.

Μαστίχα:
Αρχικά ξύστε τη μαστίχα με ένα μαχαίρι και στη συνέχεια αφαιρέστε τον λεκέ χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό, ξύδι ή λίγο λάδι φαγητού και στη συνέχεια διαλύτη.

Καφές, σάλτσα, παγωτό, γάλα και εμετός:
Όλοι αυτοί οι λεκέδες αφαιρούνται με τον ίδιο τρόπο. Απορρυπαντικό πιάτων και ξύδι! Τρίψτε με ένα απορροφητικό πανί και αφήστε τη βρεγμένη επιφάνεια του χαλιού σας να στεγνώσει φυσικά. Όσο πιο γρήγορα προσπαθήσετε να καθαρίσετε τον λεκέ τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.

Κερί:
Για να αφαιρέσετε το κερί από το χαλί σας θα πρέπει να σιδερώσετε την επιφάνεια που λερώθηκε με στυπόχαρτο σε χαμηλή θερμοκρασία.

Σκουριά:
Βάλτε το χαλί σας στον ήλιο τοποθετώντας πάνω στον λεκέ λίγες σταγόνες λεμονιού και αλάτι. Αφήστε το χαλί στον ήλιο για αρκετή ώρα. Στη συνέχεια ξεπλύντε με νερό.

Σοκολάτα, αυγό, λίπη και φρούτα:
Ξύστε τον λεκέ με μαχαίρι και στη συνέχεια καθαρίστε με απορρυπαντικό πιάτων και ξίδι.

Μελάνι:
Το μελάνι είναι ένας πολύ δύσκολος λεκές και για να αφαιρεθεί θέλει πιο δραστικά μέτρα. Χρησιμοποιήστε καθαρό οινόπνευμα και στυπόχαρτο ή μουλιάστε το χαλί σας σε γάλα. Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να αφαιρέσει τους πολύ δύσκολους λεκέδες. Μόνοι σας ίσως κάνετε μεγαλύτερη ζημιά.

Για τα μείγματα απορρυπαντικού-ξυδιούθα πρέπει να ανακατέψετε σε 2 φλ. νερού, 1/2 κ.γ. διάφανο υγρό πιάτων και 1/2 φλ. λευκό ξύδι.

*Προτού το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε κάποιον λεκέ, δοκιμάστε το σε μια μικρή επιφάνεια του χαλιού σας.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search