Πως θα διατηρήσετε περισσότερο το “Αλεξανδρινό” των Χριστουγέννων

Αλεξανδρινό, Αστέρι της Βηθλεέμ, Ποϊνσέτια ή Χριστολούλουδο. Όπως και να το έχετε ακουστά είναι το αγαπημένο φυτό όλων τις γιορτές. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το φυτό αυτό είναι ακριβώς για την εποχή των εορτών και μετά χαλάει! Λάθος! Τα Αλεξανδρινά παράγονται μέσα σε θερμοκήπια και γι’ αυτό όταν τα βγάζουμε σε εξωτερικό χώρο ξαφνικά παθαίνουν σοκ και καταστρέφονται γιατί παγώνουν! Πρακτικά όμως τα φυτά αυτά είναι αρκετά ανθεκτικά γι’ αυτό ανθίζουν και μέσα στο χειμώνα. Αυτά που μπορείτε να κάνετε λοιπόν είναι πολύ απλά για να μπορέσετε να χαρείτε και την επόμενη χρονιά το κατακόκκινο φυτό σας! Να θυμάστε ότι για να διατηρήσει την καλή του υγεία, η θερμοκρασία του χώρου στον οποίο «κατοικεί» πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 18-20οC.

Πολλοί είναι και αυτοί που έχουν ακούσει πως το Αλεξανδρινό είναι δηλητηριώδες και φοβούνται και για τους ίδιους αλλά και για τα κατοικίδιά τους. Το Χριστουγεννιάτικο όμορφο φυτό είναι δηλητηριώδες αλλά δεν μπορεί να βλάψει ούτε έναν αρουραίο. Εάν μασουλήσει το κατοικίδιό σας κάποιο φύλλο του, το μέγιστό πρόβλημα που θα έχουν οι μικροί τετράποδοι φίλοι σας, θα είναι κοιλόπονος. Τα φύλλα, έχουν πικρή γεύση η οποία δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει σκύλους, γάτες, πουλιά κουνέλια και ιγκουάνα από το να τα μασουλήσουν. Σε περίπτωση που ένα ζωάκι το καταπιεί, οι κτηνίατροι υποστηρίζουν, υπάρχει η πιθανότητα να τους προκληθούν ήπιες έως μέτριες γαστρικές διαταραχές, εμετοί και διάρροιες. Υποστηρίζουν δε, ότι η κατάποση του Αλεξανδρινού σε γενικές γραμμές δεν είναι απειλητική για τη ζωή του κατοικίδιου, υποστηρίζουν, όμως, ότι καλό είναι καλέσετε αμέσως μόλις το αντιληφθείτε είτε τον κτηνίατρό  σας, είτε το κέντρο δηλητηριάσεων. Και αυτό γιατί ανάλογα με την ποσότητα που έχει καταπιεί το ζωάκι ενδέχεται να είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή.

Τα Αλεξανδρινά αποτελούν το πιο όμορφο λουλούδι του χειμώνα, και ο τρόπος να το κρατήσετε μέχρι και τα επόμενα Χριστούγεννα είναι πολύ απλός. Αρχικά κρατήστε το μέσα στο σπίτι, σε σημείο που να έχει επαρκές φως και αερισμό. Αποφύγετε θέσεις που να είναι μακριά από καλοριφέρ ή άλλες πηγές θερμότητας. Ποτίζετε όπως ποτίζουν όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου, όταν στεγνώνει το χώμα στη γλάστρα. Καλό είναι να το βάζετε στην μπανιέρα ή στο νεροχύτη, να του ρίχνετε αρκετό νερό και να το αφήνετε να στραγγίζει. Αποφύγετε να αφήνετε το πιάτο κάτω από τη γλάστρα και να υπάρχουν έτσι νερά να λιμνάζουν. Ύστερα από μερικές εβδομάδες, το φυτό θα αρχίσει να μαυρίζει ή να ρίχνει τα κόκκινα φύλλα και αργότερα τα πράσινα! Σε αυτό το σημείο θα κόψετε με ένα ψαλίδι 30 – 40 εκατοστά τα κλαδιά από το χώμα αφήνοντάς τα σκέτα, με τα φύλλα που υπάρχουν και συνεχίστε να το ποτίζετε κατά τον ίδιο τρόπο (όταν στεγνώνει το χώμα μόνο). Κάποια στιγμή το φυτό θα μείνει χωρίς φύλλα καθόλου! Αυτό είναι φυσιολογικό καθώς είναι φυλλοβόλο! Μην στεναχωρηθείτε! Κρατήστε το μέσα στο σπίτι αν μπορείτε, μέχρι τουλάχιστον να περάσουν τα πολλά κρύα του χειμώνα. Τώρα χρειάζεται νερό, αλλά σε λιγότερη ποσότητα, σε πιο αραιά διαστήματα. Όταν περάσει ο Φεβρουάριος και γλυκάνει λίγο ο καιρός βγάλτε το φυτό στο μπαλκόνι! Αφήστε το εκεί και συνεχίστε να το ποτίζετε! Μόλις μπει η Άνοιξη το φυτό θα αρχίσει να πετάει καινούρια ματάκια και από τα ματάκια φυλλαράκια νέα! Από εκεί και πέρα αφήστε το φυτό στη βεράντα να μεγαλώσει και να το φροντίζετε όπως όλα τα υπόλοιπα φυτά της βεράντας σας!

 

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search