How to: Πως θα καθαρίσετε και θα αποθηκεύσετε σωστά τα χαλιά

Η εποχή του χρόνου που μαζεύουμε τις μοκέτες και τα χαλιά έχει φτάσει. Πολλοί επιλέγουν να τα δώσουν σε συνεργεία καθαρισμού που παρέχουν και φύλαξη, ενώ κάποιοι άλλοι καθαρίζουν και αποθηκεύουν τα χαλιά στο σπίτι. Παρακάτω θα βρείτε tips ανεξάρτητα με τη λύση που θα επιλέξετε να ακολουθήσετε.

Καθαρισμός χαλιού

Τα χαλιά μπορούν εύκολα να καθαριστούν στο σπίτι. Ιδιαίτερα αν χειροποίητο το χαλί ή αντίκα, είναι ασφαλέστερο να το καθαρίσετε μόνοι σας με την ηλεκτρική σκούπα ή με ειδικό μηχάνημα για καθαρισμό χαλιών με ατμό.
Σε περίπτωση που το χαλί δεν έχει έντονες και δύσκολους λεκέδες τότε ακολουθήστε τα εξής βήματα:
– Βγάλτε το στο μπαλκόνι και τινάξτε το δυνατά.
– Σκουπίστε καλά με την ηλεκτρική σκούπα
– Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε 3 μέρη χλιαρού νερό και 1 μέρος λευκού ξιδιού. Βουτήξτε ένα μαλακό βουρτσάκι στο διάλυμα, τινάξτε το για να φύγουν τα πολλά νερά και βουρτσήστε με αυτό το χαλί σας, μόνο προς μία κατεύθυνση (Ιδανικά προς την κατεύθυνση του πέλους). Το ξύδι πέρα από αντιμικροβιακές ιδιότητες, βοηθά τα χρώματα του χαλιού να διατηρούνται ζωντανά.
– Στεγνώστε το χαλί σε σκιερό και δροσερό μέρος και όχι κάτω από τον ήλιο γιατί θα αλλοιωθούν τα χρώματα. Σε διαφορετική περίπτωση επιλέξτε να το αφήσετε να στεγνώσει ανάποδα.

Tips!

Κρόσσια: Για να καθαρίσετε τα κρόσσια πρέπει να γίνεται μόνο στην περιοχή τους χωρίς να βραχεί το πέλος του χαλιού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρή ποσότητα απορρυπαντικού και ένα μαλακό βουρτσάκι, όπως αυτό που προορίζεται για το τρίψιμο στους γιακάδες των πουκαμίσων.

Ατμοκαθαριστής: Αν έχετε ατμοκαθαριστή και τον χρησιμοποιείτε για τα χαλιά σας οφείλετε να γνωρίζετε αφενός ότι η συσκευή δεν καθαρίζει αλλά φρεσκάρει τα χαλιά και αφετέρου ότι δεν επιτρέπεται να προσθέσετε άλλο συστατικό μέσα στο δοχείο του νερού.

Αποθήκευση: Πριν το αποθηκεύσετε θυμηθείτε να σκουπίσετε και την ανάποδη πλευρά του χαλιού σας.

Επίμονοι λεκέδες:

Σόδα: Η σόδα καθαρίζει και απολυμαίνει τα χαλιά. Ρίξτε ένα ελαφρύ στρώμα μαγειρικής σόδας πάνω στο χαλί, αφήστε την επί μισή ώρα και μετά «τραβήξτε» την με την ηλεκτρική σκούπα.
Λεκές από λάδι: Απορροφήστε τον λεκέ με χαρτί κουζίνας. Απλώστε λίγο υγρό πιάτων στο σημείο του λεκέ και αφαιρέστε με υγρό πανί. Για ακόμα πιο δύσκολο λεκέ λαδιού, απορροφήστε με ένα πανί τον λεκέ, τρίψτε τον έπειτα με καλαμποκάλευρο και έπειτα συνεχίστε με απορρυπαντικό.
Λεκές από κόκκινο κρασί ή καφέ: Στρώστε μερικά χαρτιά κουζίνας για να απορροφηθεί το υγρό και έπειτα ταμπονάρετε τον λεκέ με οξυζενέ και σόδα (1/4 φλιτζανιού οξυζενέ προς 1 κουταλάκι σόδα). Τέλος στεγνώστε με πιστολάκι μαλλιών.
Λεκές από τσίχλα: Χρησιμοποιήστε μερικά παγάκια πάνω στην τσίχλα για να παγώσει. Έπειτα με ένα κουτάλι προσπαθήστε να αφαιρέσετε την τσίχλα. Αν έχουν μείνει υπολείμματα τρίψτε τα με ένα καθαρό πανάκι, ποτισμένο με καθαρή βενζίνη ή διαλυτικό για χρώματα.
Λεκές από κερί: Βάλτε πάνω στο κερί μερικές στρώσεις χαρτιού κουζίνας. Με ζεστό αλλά όχι καυτό σίδερο σιδερώματος πιέστε πάνω από το χαρτί. Το κερί θα λιώσει και θα απορροφηθεί από το χαρτί. Αν μείνουν υπολείμματα αφαιρέστε τα με βενζίνη ή διαλυτικό χρωμάτων.

Σωστή αποθήκευση χαλιού

Τα χαλιά θα πρέπει πάντοτε να τυλίγονται σε ρολά και όχι να διπλώνονται. Εάν διπλώσετε οποιοδήποτε χαλί είναι πολύ πιθανό να κόψετε το στημόνι του (βάση).
Ο μεγαλύτερος εχθρός του χαλιού είναι ο σκόρος. Ψεκάστε με ένα αντισκωριακό σπρέι τα χαλιά πριν τα αποθηκεύσετε ή αποθηκεύστε τα μαζί με ειδικές συσκευασίες ναφθαλίνης.  Καλό θα ήταν να επιλέγετε φυσικές λύσεις. Ο σκόρος δεν αντέχει μυρωδιές από αποξηραμένα άνθη και μπαχαρικά. Επιλέξτε να βάλετε σε ένα πουγκάκι (γαρύφαλλο, δεντρολίβανο, σανταλόξυλο, κόκκους από πιπέρι). Αφού τυλίξετε σφιχτά το χαλί σας χρησιμοποιήστε ταινία για να το σταθεροποιήσετε και να το τοποθετήσετε ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ στο πάτωμα. Τα χαλιά σε κάθετη θέση έχουν μεγάλο κίνδυνο να τσακίσουν στις άκρες. Περάστε το χαλί σε μια ειδική σακούλα για χαλιά ή ακόμη καλύτερα τυλίξτε το με ένα παλιό σεντόνι για να “αερίζεται” και δέστε τις άκρες.

Αν αποφασίσετε να δώσετε τα χαλιά σας «έξω»…

Ο απλούστερος και σχετικά οικονομικός τρόπος για να καθαρίσετε τα χαλιά σας είναι να τα δώσετε σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο. Το κόστος καθαρισμού εξαρτάται από το μέγεθος του χαλιού (υπολογίζεται ανά τετραγωνικό μέτρο) και από την ποιότητα του χαλιού (αν είναι μηχανής ή μοκέτα, χειροποίητο ή μεταξωτό). Ενδεικτικά, για ένα χειροποίητο χαλί διάστασης 2 x 2,5 μέτρων υπολογίστε περί τα 25 με 30 ευρώ για καθαρισμό και άμεση επιστροφή και περί τα 30 με 40 ευρώ για καθαρισμό και φύλαξη.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε αμέτρητα ταπητοκαθαριστήρια που αναλαμβάνουν την παραλαβή του χαλιού από το χώρo σας, τον καθαρισμό και την φύλαξή του, καθώς και την επιστροφή του σε εσάς, όποτε το ζητήσετε.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search