12 αντικείμενα που ξεχνάμε να καθαρίσουμε!

Η άνοιξη μπήκε για τα καλά και πολλές νοικοκυρές έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν κάποιες πιο “βαριές” δουλειές του σπιτιού. Υπάρχουν αντικείμενα όμως ξεχνάμε να τα καθαρίσουμε!

Διακόπτες φωτισμού και πόμολα πόρτας
Είναι τα αντικείμενα τα οποία αγγίζουμε τις περισσότερες φορές μέσα στο σπίτι. Τα πιο βρώμικα! Σκεφτείτε πως όταν γυρνάτε από τη βόλτα, ή τη δουλειά, αμέσως ανοίγετε το φως του σαλονιού ή του χολ, χωρίς πρωτίστως να έχετε πλύνει τα χέρια σας! Κατά αυτόν τον τρόπο συσσωρεύονται και μεταφέρονται πολλά βακτήρια. Για να καθαρίσετε τους διακόπτες και τα πόμολα, ψεκάστε ένα απολυμαντικό καθαριστικό σε ένα πανί μικροϊνών και τρίψτε τις επιφάνειες. Εάν δεν έχετε απολυμαντικό καθαριστικό τότε με ένα βαμβάκι και οινόπνευμα μπορείτε να απολυμάνετε τα σημεία.

Περσίδες παραθύρων
Ένας φυσικός συσσωρευτής σκόνης! Ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος καθαρισμού για τις περσίδες είναι να πάρετε μια παλιά βαμβακερή κάλτσα, να τη φορέσετε σαν γάντι και σκουπίστε τις περσίδες με ένα διάλυμα ξυδιού. Εάν τα στόρια σας είναι καλής ποιότητας μπορείτε να τα ξεκρεμάσετε και να τα πλύνετε με το λάστιχο. Εάν έχουν επάνω λίπη, τότε θα χρειαστείτε και λίγο απορρυπαντικό πιάτων.

Σκουπιδοτενεκές
Οι κακές μυρωδιές επιμένουν ακόμα και αφού βγάλετε τα σκουπίδια; Αφού πετάξετε όλα τα απορρίματα από τον κάδο, πλύντε το δοχείο με ζεστό νερό ή σκουπίστε τον με ένα απολυμαντικό υγρό μαντηλάκι. Ψεκάστε με απολυμαντικό υγρό, αφήστε το για λίγα λεπτά και στεγνώστε το με λίγο χαρτί. Για να διατηρηθεί καθαρός, επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε 2 εβδομάδες περίπου.

Πλυντήριο πιάτων και πλυντήριο ρούχων
Ακόμη και τα πλυντήρια απαιτούν καθαρισμό. Τα υπολείμματα τροφίμων στις περιπτώσεις των πλυντηρίων πιάτων και τα υπολείματα από ίνες ένδυσης παραμένουν στο εσωτερικό των συσκευών. Τρίψτε απαλά τις επιφάνειες με ένα διάλυμα ξυδιού. Για ακόμη μεγαλύτερη καθαριότητα κάν’τε 1 φορά στους 2-3 μήνες μία πλύση σε μεγάλη θερμοκρασία με μείγμα λευκού ξυδιού και σόδα ώστε να καθαρίσουν όλοι οι εσωτερικοί σωλήνες των πλυντηρίων.

Στατώ οδοντόβουρτσας
Όπως δεν θα βουρτσίζατε τα δόντια σας με μια βρώμικη βούρτσα έτσι δεν πρέπει να παραμένει και σε μια βρώμικη βάση. Συνηθίζετε να σκουπίζετε καλά την οδοντόβουρτσα σας αφού τη χρησιμοποιήσετε. Ακόμη και οι μικρότερες σταγόνες νερού είναι δυνατό να δημιουργήσουν μούχλα στη βάση. Στο αρχικό στάδιο σίγουρα δεν θα τη βλέπετε με γυμνό μάτι μα να θυμάστε πως η μούχλα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και αναπτύσσετε με πολύ γρήγορους ρυθμούς εφόσον ζει σε περιβάλλον με αρκετή υγρασία.

Κουρτίνα μπάνιου
Η κουρτίνα μπάνιου είναι επίσης, ένα αντικείμενο που νομίζουμε πως επειδή πλένεται κάθε φορά που κάνουμε το μπάνιο μας, είναι καθαρή. Στη βάση της κουρτίνας η υγρασία φεύγει πολύ πιο αργά καθώς με το βάρος στεγνώνουν όλα τα νερά προς τα κάτω είναι πιο πιθανό να δημιουργηθεί μούχλα. Η κουρτίνα είναι καλό να πλένεται στο πλυντήριο ρούχων μαζί με τα πατάκια ή κάποιο άλλο βαμβακερό υλικό για να μη χαλάσει. Εάν δεν είστε σίγουροι και βέβαιοι όμως, καθαρίστε την με ένα σφουγγάρι και ένα υγρό γενικής χρήσης, ή αφήστε την να μουλιάσει σε χλιαρό νερό. Στη συνέχεια ξεπλύνετέ την με νερό και διάλυμα σόδας.

Τηλεχειριστήρια και κινητά τηλέφωνα
Το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης αλλά και όλων των ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούμε είναι ένας πόλος έλξης των μικροβίων. Καθαρίζετε τακτικά με μαντηλάκια ή με οινόπνευμα! Στα κινητά τηλέφωνα προτιμήστε πανάκια μικροϊνών και ειδικά καθαριστικά οθονών.


Πληκτρολόγιο και ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή

Τα πληκτρολόγια και τα αξεσουάρ είναι επίσης πράγματα που αγγίζουμε συχνά όλη την ημέρα. Αυτά τα αντικείμενα είναι μια πραγματική αποθήκη σκόνης, βρωμιάς και μικροβίων που είναι συχνά πιο άφθονα εκεί παρά κάτω από το κάθισμα της τουαλέτας. Εάν μπορείτε να αφαιρέσετε τα πλήκτρα από το πληκτρολόγιό σας, βουτήξτε τα μέσα σε ζεστό νερό και διάλυμμα σόδας. Σκουπίστε τα πολύ καλά πριν τα τοποθετήσετε πίσω στη θέση τους. Εάν τα πλήκτρα δεν είναι αφαιρούμενα, χρησιμοποιήστε ειδικά καθαριστικά πληκτρολογίων και ηλεκτρονικών ειδών που αφαιρούν βακτήρια και σκόνη.

Σίτες παραθύρων
Όταν πλένουμε τα παράθυρά μας μετά το χειμώνα, ξεχνάμε συχνά πόση σκόνη και βρωμιά συσσωρεύεται στις σίτες εκείνη την εποχή. Είναι αρκετά εύκολο να τα καθαρίσετε: τα αφαιρείτε και τα πλένετε με διάλυμα νερού και σαπουνιού χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι ή απλά τα σκουπίζετε. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ψεκάστε κάποιο απορρυπαντικό στην σίτα και χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα.

Κορνίζες φωτογραφιών και εικόνων
Πολλές φορές μπορεί να ξεσκονίσουμε όλο το σπίτι και να ξεχάσουμε τις κορνίζες και τα κάδρα! Η καθαριότητά τους δεν απαιτεί κάτι το ξεχωριστό, ωστόσο με ένα απλό καθαριστικό και ένα μαλακό λείο ύφασμα μπορείτε να διώξετε τη σκόνη. Εάν το πλαίσιο έχει σκασίματα ή περίπλοκες λεπτομέρειες ίσως χρειαστεί κάποια προσοχή.

Τσάντες και πορτοφόλια
Είναι αντικείμενα που όλες οι γυναίκες χρησιμοποιούν καθημερινά. Οι τσάντες και τα πορτοφόλια μαυρίζουν εύκολα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τους. Εάν η τσάντα σας είναι πάνινη μπορείτε να την πλύνετε στο πλυντήριο. Προσοχή στην υψηλή θερμοκρασία, διότι μπορεί να ξεβάψει! Για τοπικό καθαρισμό σε δερμάτινες ή δερματίνη τσάντες, εφαρμόστε καθαριστικό με το αλκοόλ σε ένα βαμβακερό ύφασμα ή σφουγγάρι μικροϊνών. Μην τρίψετε επίμονα την τσάντα με καθαριστικό που δεν γνωρίζετε τι περιέχει καθώς μπορεί να ξεβάψει το χρώμα.

Καθαριστικά είδη
Ναι, τα πράγματα που χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό πρέπει επίσης να καθαριστούν, διότι η παραμέλησή τους μπορεί να οδηγήσει στη διάδοση βακτηρίων σε όλο το σπίτι. Πλύνετε και αλλάζετε τακτικά τα σφουγγαράκια πλυσίματος πιάτων, τις σφουγγαρίστρες και τις βούρτσες.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search