Ανακαλύφθηκε μία νέα απόχρωση του μπλε!

To αγαπημένο χρώμα του περισσότερου κόσμου είναι μπλε. Πολλοί στη διακόσμηση του σπιτιού τους επιλέγουν το μπλε, ή σίγουρα μπλε στοιχεία. Επιστήμονες του Oregon State University ανακάλυψαν τυχαία πως υπάρχει μία ακόμα απόχρωση του μπλε!

Το όνομα είναι “YInMn μπλε” και με δύο σύντομες λέξεις: είναι κυριολεκτικά εκπληκτικό. Το YInMn, το όνομα του οποίου προέρχεται από τις χημικές ουσίες που είναι φτιαγμένο από (ύττριο, ινδίο και μαγγάνιο), ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες του Oregon State University το 2009. Τώρα, έχει επίσημη άδεια για εμπορική χρήση και ήδη χρησιμοποιείται από ορισμένους καλλιτέχνες και στην αγορά για μια ποικιλία πλαστικών και βαφών.

Γιατί ακριβώς αυτό το μπλε είναι τόσο υπέροχο;
Η νέα χρωστική ουσία έχει μια μοναδική κρυσταλλική δομή που απορροφά μόνο τα κόκκινα και πράσινα μήκη κύματος του φωτός. Αντανακλά δηλαδή μπλε και μόνο, το οποίο είναι ο λόγος που είναι τόσο απίστευτα, καθαρό, μπλε, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον (OSU).

Η προκύπτουσα ζωντανή απόχρωση είναι τόσο ανθεκτική που δεν ξεθωριάζει, ακόμη και σε λάδι ή σε νερό. Ένα άλλο σημαντικό γεγονός για αυτήν την χρωστική ουσία: Είναι μη τοξική, σε αντίθεση με τις τρέχουσες υπάρχουσες μπλε χρωστικές ουσίες (σκούρο, βαθύ μπλε, κυανό της Πρωσίας).

«Από τότε που οι πρώτοι Αιγύπτιοι ανέπτυξαν μερικές από τις πρώτες μπλε χρωστικές ουσίες, η βιομηχανία των χρωστικών ουσιών αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ασφάλειας, τοξικότητας και αντοχής», δήλωσε ο χημικός του OSU, Mas Saubramanian, ο οποίος ανακάλυψε τη χρωστική ουσία.

Mas Saubramanian

Εταιρεία χρωμάτων έχει λάβει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ήδη πωλούνται δείγματα YInMn μπλε. Η χρωστική ουσία θα υποβληθεί σε περισσότερες δοκιμές πριν γίνει ευρέως διαθέσιμη.

Η χρωστική δημιουργήθηκε σχεδόν τυχαία, όταν ο Saubramanian και η ομάδα του διεξήγαγαν ηλεκτρονικά πειράματα. Όταν ανέμιξαν μαύρο οξείδιο του μαγγανίου με άλλα χημικά και θέρμαναν το μίγμα στους περίπου στους 2000 βαθμούς Κελσίου, ένα από τα δείγματα έγινε ένα λαμπρό μπλε.

«Ήταν στην πραγματικότητα μια ευτυχής τυχαία ανακάλυψη», δήλωσε ο Subramanian.

Προφανώς, οι καλύτερες δημιουργίες συμβαίνουν με μπλε!

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search